img
SOFTWARE
DANKZIJ SOFTWARE KUNNEN WIJ ONZE HARDWARE BESTUREN
Software is een verzamelnaam voor alle (“niet-tastbare”) programmatuur en omvat zowel besturings- als toepassingsprogramma's. Zij bieden een interface aan om te werken op onze computer.

2 BELANGRIJKE GROEPEN SOFTWARE
talking-img
Systeemsoftware is software die is ontworpen om een platform te bieden voor andere software. Voorbeelden van systeemsoftware zijn besturingssystemen zoals iOS, Linux, Android en Microsoft Windows. Het zorgt voor een gebruiksvriendelijke laag (een “interface”) waarmee een persoon een computer kan bedienen. Zij zorgen er dus met andere woorden voor dat je favoriete programma of game zonder problemen kan communiceren met alle onderdelen van je computer.
bulleye-img
Toepassingssoftware is software gemaakt om specifieke dingen te doen op je computer. Als je een brief wil typen op je Windows-computer zal je waarschijnlijk Microsoft Word openen. Wil je een presentatie maken zal je PowerPoint openen. Ze hebben dus specifiek een doel voor ogen om ons als gebruiker te helpen. Brieven schrijven is namelijk niet gemakkelijk in PowerPoint. Je kiest de juiste software voor het doel/taak dat je voor ogen hebt.

diff-img

TAKEN VAN DE BESTURINGSSOFTWARE
manWIthPc-img
Moderne besturingssystemen gebruiken een grafische gebruikersinterface of GUI. Met een GUI kunt u uw muis gebruiken om op pictogrammen, knoppen en menu's te klikken. Alles wordt ook duidelijk weergegeven op het scherm met een combinatie van afbeeldingen en tekst. Je kan dus met andere woorden gebruiksvriendelijk je computer besturen.
teamwork-img
Meestal zijn er verschillende computerprogramma's tegelijkertijd actief en ze moeten allemaal toegang hebben tot de processor, het geheugen en de opslag van uw computer. Het besturingssysteem coördineert dit allemaal om ervoor te zorgen dat elk programma krijgt wat het nodig heeft. Zonder een besturingssysteem kan software dus niet samenwerken met de hardware van je computer.