img
NETTIQUETTE
OOK OP HET INTERNET MET TWEE WOORDEN SPREKEN!
Nettiquette is een samenvoeging van de woorden netwerk en etiquette. Netiquette omvat de richtlijnen en gedragsregels voor het gebruik van het internet en e-mail. Deze regels lijken vanzelfsprekend maar toch vergeten gebruikers vaak dat ze via het internet met mensen communiceren en niet met computers. Toch zijn er ook veel trollen en mensen met slechte bedoelingen! Wees dus altijd waakzaam!

De gouden regels op het internet. Behandel altijd anderen zoals je zelf wilt behandelt worden en denk na voor je iets post of zegt!

HET INTERNET IS EEN ENGE PLAATS!
Belangrijk om te onthouden is dat er op het internet ook veel mensen zitten met slechte bedoelingen. Sommige mensen voelen zich veilig en anoniem achter hun toetsenbord en genieten ervan om andere mensen van streek te brengen of valse informatie te verspreiden. Het is daarom uiterst belangrijk dat je zelf je voorzorgen te nemen (zie malware) en zeker niet met vreemden te praten en niet alles te geloven wat je leest op het internet.

ghost-img
EEN AANTAL DO’S & DONT’S
do-and-donts-img

cyberbully-img
CYBERPESTEN
Cyberpesten is een vorm van pesten waarbij het slachtoffer gekwetst wordt via nieuwe media. Dat kan op veel manieren: beledigende emails, gemene berichtjes via instant messaging apps, ongewenste foto’s die viraal gaan op sociale media, …
Een aantal tips als je slachtoffer bent:
  • Zoek steun en praat erover
  • Verzamel bewijsmateriaal
  • Probeer niet te reageren
  • Blokkeer en rapporteer
  • Weet waar je terechtkan