img
EXTENSIES
JIJ WEET TOCH OOK GRAAG WELK BESTAND JE OPENT?
Op je computer staan vaak duizenden bestanden. Elk bestand op je computer heeft een bestandsnaam. Deze bestandsnaam bestaat uit twee delen, namelijk de naam die je ziet en de extensie. Beide delen worden gescheiden door een punt. De extensie is vaak onzichtbaar. Toch is het geen goed idee om deze onzichtbaar te laten staan, je wil toch graag weten wat voor soort bestand je opent?

DE OPBOUW VAN EEN BESTAND
  1. Het icoon kan ofwel overeenkomen met het programma waarin het bestand zal openen ofwel is het “custom-made”
  2. Een goede & duidelijke bestandsnaam is belangrijk voor het terugvinden van bestanden!
  3. De extensie geeft weer om wat voor soort document het gaat & eventueel welk programma er zal openen!
file-img
1Aa Tom Hendricks Beestig.pptx

extensions

EXTENSIE VAN EEN BESTAND ZIEN
  • Open een willekeurige map in de verkenner.
  • Schakel de bestandsextensies als volgt in:
    • Windows 10: klik op het tabblad Beeld en zet een vinkje voor 'Bestandsnaamextensies'.
    • Windows 11: klik op Weergeven > Weergeven > Bestandsnaamextensies. Is er al een vinkje zichtbaar, dan is de optie al ingeschakeld.
img
img

arrow-right-img
EXECUTABLE // UITVOEREN
Open enkel EXE-bestanden van een betrouwbare bron. Een EXE-bestand kan namelijk alles installeren waarvoor het geprogrammeerd is. Iemand met slechte bedoelingen kan je een bestand doorsturen dat onschuldig lijkt, maar niet zo is. Je weet immers niet welke software er geïnstalleerd word met enkel een naam & icoon. Er zijn meerdere extensies die (on)gewenst software kunnen installeren: .DDL / .RTF / .PDF / …

BESTANDEN UITPAKKEN
Bestanden die eindigen op .zip of .rar zijn archief bestanden. Deze bestanden kan je vergelijken met een koffer. In deze map zitten vaak verschillende andere bestanden. Hier moet je ook opletten. Je weet immers niet welke verschillende bestanden er in het bestand zitten. Daarom kan je het beste, voor je het bestand opent, deze even te scannen met een viruscanner!
arrow-left-img
img

GEBRUIK GOOGLE OM EXTENSIES DIE JE NIET KENT OP TE ZOEKEN. INFORMEER JEZELF!